Čekankový sirup je zajímavé sladidlo svou konzistencí do určité míry podobné řidšímu včelímu medu. Není-i uměle doslazené, pak je méně sladké než med, obsahuje relativně malé množství sacharidů a velmi velké množství vlákniny v podobně inulinu. Inulin je oligosacharid složený z několika molekul fruktózy. Fruktózu naše tělo dokáže dobře absorbovat a není pro nás dvakrát moc zdravá. V inulinu jsou nicméně molekuly fruktózy spojené tak, že jsou v tenkém střevě enzymaticky nerozložitelné a tím pádem nevstřebatelné. V tlustém střevě je nicméně inulin štěpený střevními bakteriemi - slouží pro ně jako cenná potrava (prebiotikum).

Výhody čekankového sirupu v porovnání s medem jsou na první pohled značné – nízké kalorie, poměrně málo cukrů a obří množství vlákniny, jejíž zástupce (inulin) v tomto případě zároveň slouží jako prebiotikum. To je ovšem i základní nevýhoda – větší množství inulinu obsaženého v čekankovém sirupu obvykle vede k trávicím potížím, plynatosti a případně průjmu. Čekankový sirup je proto vhodné používat velmi opatrně a alespoň v úvodu ve velice malých dávkách (do 10-20 gramů, tj. 2-3 čajové lžičky).

Srovnání výživových údajů 100 gramů včelího medu a 100 gramů čekankového sirupu najdete níže.

 


Pomohl vám můj web? Zvažte prosím jeho pravidelnou, nebo jednorázovou finanční podporu.
 

  autor: MUDr. Jiří Štefánek
  zdroje: základní zdroje textů