Syndrom vlastního pivovaru (auto-brewery syndrome) je extrémně vzácná a zdánlivě vtipná porucha, která nicméně svému nositeli způsobuje celou řadu zdravotních i sociálních obtíží. V zásadě jde o to, že tělo postiženého člověka si je schopno samo vytvářet alkohol.
Příčiny: Syndrom vlastního pivovaru je velice vzácný, i když mediálně jde o vděčné téma (zejména v okurkové sezóně :) ). Podstatou je abnormální funkce mikroorganizmů (kvasinek) v trávicím traktu postiženého jedince, které jsou schopny svým metabolizmem vytvářet velké množství alkoholu z požitých cukrů. K tvorbě alkoholu v trávicím traktu samozřejmě dochází u většiny lidí, ale za normálních okolností je toto množství prakticky neměřitelné.
Projevy: Syndrom vlastního pivovaru se projevuje epizodami opilosti, které bývají následovány příznaky kocoviny. Opilost v tomto případě samozřejmě nijak nesouvisí s pitím alkoholu. Příznaky dále zahrnují únavu, různé trávicí potíže a celkovou nevýkonnost. Chronický průběh syndromu má na organizmu podobný efekt jako alkoholizmus včetně poškození jaterní tkáně s rizikem vzniku jaterní cirhózy.
Diagnostika: Diagnóza syndromu vlastního pivovaru je pravděpodobná u člověka, u nějž je objektivně opakovaně zjištěna výrazně zvýšená hladina alkoholu v krvi (byly popisovány hodnoty vyšší než 1 promile). To samozřejmě za předpokladu, že jsme schopni jednoznačně vyloučit tajné popíjení alkoholických nápojů v období měření.
Léčba: Syndrom se nedá prakticky vyléčit, ale jeho příznaky lze zmírnit omezením nadměrného přísunu cukrů v potravě. Podpůrnou metodou léčby může být podávání probiotik, ale jejich efekt není ani zdaleka stoprocentní. Velký pozor je nutné u postižených dávat na antibiotickou terapii. Antibiotika totiž mohou hubit střevní mikroflóru a tak způsobit množení kvasinek zodpovědných za tento syndrom.