Skip to main content
 


Ostatní 78

78. Výživa kojenců a batolat, kojení

 

 

Kojenci

Ideální počáteční způsob výživy je kojení. Mateřské mléko obsahuje ideální poměr makro- a mikronutrientů včetně vitaminů a imunoglobuliny, díky kterým pomáhá chránit novorozence a kojence před infekcemi. Pravidelné kojení má prokazatelný vliv na snížený výskyt infekcí, alergií a autoimunitních onemocnění.

 

Mléčné období trvá cca do 6. měsíce věku, množství mléka se pohybuje mezi 150-180 ml na kilogram dítěte. Efektivitu kojení lze hodnotit podle váhových přírůstků dítěte. V 6 měsících by mělo dítě dosáhnout dvojnásobku porodní váhy, v roce trojnásobku. Jako nutriční doplňky se podávají vitaminy K a D (vitamin D 1x denně, vitamin K 1x týdně do 1 měsíce a pak á 1 měsíc).

 

S nemléčnými příkrmy se začíná od 4-6. měsíce věku – od 4. měsíce se začíná, pokud dítě dostává umělé mléko, případně pokud je psychomotoricky vyvinuté pro příjem potravy lžičkou.

 

První nemléčný příkrm má být zeleninový z jednoho druhu zeleniny (např. mrkev) ve formě pyré. Postupně se přechází na vícesložkové zeleninové pyré s příměsí masa (kuřecí a krůtí a později hovězí). Pokrmy nesolíme a nesladíme.

 

Druhým příkrmem je ovoce s jogurtem a následně se nasazují cereální kaše. První kaše jsou ideálně s nízkým obsahem lepku (rýžové, kukuřičné), postupně se přechází na obilné. Ideální kontakt s lepkem je mezi 4-7. měsícem a má být pozvolný, což snižuje riziko rozvoje celiakie.

 

Nápoje nejsou při plném kojení do 6. měsíce nutné, poté se doporučuje kojenecká voda s nízkým obsahem dusíkatých sloučenin, nedoporučují se slazené nápoje.

 

 

Batolata

K snídani je ideální chléb a máslo, sýr nebo med, k pití mléko. K svačině se hodí ovoce a jogurt, součástí obědu by měly být 2-3 polévkové lžíce masa, některé dny lze maso nahradit vajíčkem. K odpolední svačině se opět hodí ovoce a k večeři jsou vhodné těstoviny, rýže, nebo brambory se zeleninou.

 
Print Friendly and PDF


Pomohl vám můj web? Zvažte jeho pravidelnou, nebo jednorázovou finanční podporu.
 

MUDr. Jiří Štefánek  autor: MUDr. Jiří Štefánek
  kontakt: jiri.stefanek@seznam.cz
  zdroje: základní zdroje textů